O Bowlingu

Savršena zabava za odličnu ekipu!

Istorijat bowlinga


Istorijat bowlinga

U svetu, Bowling kao sport zastupljen je već više decenija i veoma je popularan u Kanadi, SAD Južnoj Americi, Aziji i zapadnoj Evropi. Tokom 1998 godine doživljava pravu ekspanziju u Rusiji a potom se širi i na Češku, Poljsku, Slovačku, Rumuniju, Sloveniju... U Srbiji se prvi bowling centri otvaraju početkom 2007 godine. Svetska Bowling Federacija (WTBA) je podeljena u tri zone: Američka, Azijska i Evro-Afrička. O masovnosti ovog sporta najbolje govori i podatak da je u svetu registrovano preko 7.000.000 igrača, koji se takmiče u nacionalnim ligama, kupovima, prvenstvima kontinenata i svetskim prvenstvima a najpopularniji su turniri koji donose i vredne novčane nagrade. Dva najveća turnira u svetu održavaju se u Las Vegasu i Bankoku gde pobednik za osvojeno prvo mesto dobija nagradu od 1.000.000 USD. U Evropi, svakog vikenda održi se izmedju 15-20 turnira raznih kategorija u kojima učestvuju podjednako i muškarci i žene. Informacije o terminima odrzavanja turnira objavljuju se mesecima unapred na zvaničnom sajtu Evropske Bowling Federacije. Sem sportskog dela, bowling ima i zabavno-rekreativni karakter. Zbog svoje dostupnosti svim generacijama, bowling predstavlja i porodičnu zabavu, druženje sa prijateljima, večernji izlazak... Kao i svuda u svetu, bowling je i kod nas naišao na veliko interesovanje medju širom populacijom, a u prilog tome govori i podatak da se termini za igranje rezervišu dva-tri dana unapred.

izvor: Bowlig Savez Vojvodine


Način bodovanja


Cilj igre je jednostavan: što je više moguće poena napraviti sa jednom bowling kuglom bačenom na bowling stazu, gde na kraju iste stoji 10 kegli koje treba srušiti u što većem broju. Najbolje je to uraditi u jednom bacanju, ali ako vam to nije uspelo imate mogućnost baciti još jednu kuglu da bi se srušio ostatak kegli. Srušite li svih 10 kegli već u prvom pokušaju (STRIKE), bićete nagradjeni extra bonusom tako što Vam se u sledeća dva bacanja dupliraju poeni. Jedna bowling igra (GAME) se sastoji iz 10 fremova što je slikovito prikazano na datoj tabeli:


Bacanje 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Učinak X 7 / 8 1 6 - F 9 8 1 X X X 9 / 8
Rezultat 20 38 47 53 62 71 101 130 150 168

X (STRIKE) - oboreno svih 10 kegli iz prvog pokušaja
/ (SPARE) - oboreno svih 10 kegli iz dva pokušaja
- (GUTTER) - promašaj
F (FAUL) - prestup igrača preko faul linije

Izvor: Bowling Savez Vojvodine


Kugle

Bowling kugle


Da bi postigli dobre rezultate u bowlingu neophodno je izabrati odgovarajuću kuglu. Izaberite težinu kugle koju možete držati sa lakoćom. Kod odabira kugle, palac se mora udobno prilagoditi rupi za palac. Palac s lakoćom morate izvući odnosno uvući u rupu. Kugle su označene brojevima gde svaki broj predstavlja odredjenu težinu. Tabela ispod prikazuje težine određenih kugli koje su grupisane po brojevima. Pored ove osnovne specifikacije kugle iste težine se mogu razlikovati po pozicijama rupa izbušenim na njima.

Pinovi


Garnitura pinova predstavlja 10 pinova (kegli, čunjeva) poređanih u trougao sa međusobnim rastojanjima od oko 30cm između centara. Pinovi predstavljaju metu i moraju padati na adekvatan način u trenutku kada ih kugla pogodi. Ovo je omogućeno sa jednom ili dve šupljine koje su ostavljene u unutrašnjosti pina da bi rasteretile donji deo, koji bi u suprotnom bio pretežak da dozvoli da pin padne na karakterističan način.

Pinovi su takođe standardizovanih dimenzija:
visina 38cm
širina najisturenijih tačaka 12cm
masa je propisana od 1.47 kg do 1.64 kg


Broj kugle (lbs) 6 2.72 kg
Broj kugle (lbs) 7 3.18 kg
Broj kugle (lbs) 8 3.63 kg
Broj kugle (lbs) 9 4.08 kg
Broj kugle (lbs) 10 4.54 kg
Broj kugle (lbs) 11 4.99 kg
Broj kugle (lbs) 12 5.44 kg
Broj kugle (lbs) 13 5.90 kg
Broj kugle (lbs) 14 6.35 kg
Broj kugle (lbs) 15 6.80 kg

 • Dignite kuglu obema rukama. Pazite da ne prikleštite prste
 • Ako Vam kugla ne treba, ostavite je na stalku. Ako je položite na stolicu, može pasti sa nje i nekoga povrediti
 • Ako je na stazi bilo šta pogrešno, pozovite osoblje da Vam pomogne. Zbog toga su tamo.
 • Ne hodajte po stazi za bowling. Staza je namazana uljem, zato se možete okliznuti
 • Ako morate u toalet, pazite da ne nakvasite cipele za bowling. Ako budu mokre, tokom zaleta ćete se zaustaviti. Najbolje je da cipele za bowling izujete kada napuštate prostor namenjen igračima.
 • Sačekajte da mašina obavi svoj ciklus nakon prethodnog bacanja pre nego što bacite sledeću kuglu
 • Bowling igrate na sopstvenu odgovornost

Pravila ponašanja pri bowlingu


 • Igrač sa desne strane ima prednost. Neka on prvi baci kuglu
 • Kada ste vi na redu da bacate, budite spremni i nikada ne odugovlačite
 • Kada se igrač već pripremi za bacanje, dozvolite mu da ga izvede u miru, ne prekidajući ga
 • Ne zadržavajte se na zaletištu bez potrebe. Razgovarajte na prostoru koji je namenjen za druženje igrača, uz stolove
 • Pazite na opremu – nosite cipele za bowling i na stazu ne unosite piće i jelo. Žvakaće gume, proliveno piće i hrana mogu prouzrokovati povredu
 • Guranje ili hvatanje može biti jako opasno
 • Stvarno nije zabavno ako igrate slabo, ali uprkos tome ponašajte se sportski i bodrite svoje saigrače. Pa šta ako igraju bolje od Vas! Ne preostaje Vam ništa, osim da im čestitate.

Bowling za početnike

Pošto danas postoje i posebni odbijači - Bumpers, koji kuglu zadržavaju na stazi, sa bowlingom možete početi već sa 18 meseci i baš svaki put možete oboriti kugle. Navedeni saveti Vas verovatno neće dovesti među profesionalce, ali Vam mogu pomoći da ne bacate kugle u kanal i da pogodite kegle.


Držanje kugle

» Neka Vaš dlan sve vreme bude tvrd, dok zamahujete rukom sa kuglom, sve do kraja izbacivanje kugle
» Neka Vaš palac prilikom izbacivanja kugle bude okrenut nagore
» Obraćajte pažnju na Vašu ruku sa kuglom za sve vreme izbacivanja, a posebno na dlan; kod opuštenog dlana bacanje kugle je manje učinkovito i manje precizno
» Vašu slobodnu ruku koristite za ravnotežu
» Kuglu uhvatimo za rupe prvim zglobovima prstiju (palac, srednji i domali prst). Budite pažljivi da kugla dobro nalegne u dlan. Dlan ruke je uvek ispod kugle

Izbor kugle

Kugle su različite težine (težina kugle je uvek označena na kugli, što je veći broj, kugla je teža). Izaberite težinu kugle koju možete držati sa lakoćom. Težina kugle je od 2,72 kg do 7,26 kg (od 6 do 16 funti). Kada birate kuglu, Vaš palac se mora udobno prilagoditi rupi za palac. Palac sa lakoćom morate izvući odnosno uvući u rupu. Kugle imaju i oznake u odnosu na veličinu ruke: Small, Medium, Large, X-Large i XX-Large. Izaberite kuglu, koja je primerna za Vašu veličinu ruke i ugurajte srednji prst i domali prst u preostale dve rupe. Ova dva prsta moraju udobno prijanjati u rupe. Ako Vam kugla ne odgovara, izaberite drugu veličinu.

Bacanje kugle

Početni položaj
Pravilan početni položaj je pet i po koraka od linije prestupa - Foul line. Postavite se iza crte prestupa i odredite pravilnu razdaljinu za početni položaj. Budite opušteni, noge su elastične, težina tela je na levoj nozi (desna za levoruke). Kuglu držite u dlanu ruke za izbacivanje i poduprite je drugom rukom. Kuglu držimo lagodno i opušteno. Kuglu držimo na boku, u srednjoj visini tela. Neka ruka sa kojom podupirete drugu ruku sa kuglom nosi većinu težine kugle. Pogled imamo usmeren u ciljno tačku na stazi. Telo pripremamo na prvi korak, koji izvodimo bez napora i žurbe.
Prvi korak 'Pushaway'
Prvi korak se izvodi desnom nogom (levom za levoruke), istovremenim zamahom kugle napred – Pushaway, držite kuglu ispred svog tela, u liniji ramena. Telo je blago savijeno napred, pogled usmeren u ciljnu tačku na stazi. Slobodnu ruku pomerite dalje od tela, pod pravim uglom, da Vam služi za ravnotežu.
Drugi korak
Drugi korak se izvodi levom nogom (desnom za levoruke), kugla u padu se zanjiše. Na kraju koraka je kugla u donjem položaju, pogled je usmeren u ciljnu tačku na stazi.
Treći korak
Treći korak pravimo desnom nogom (levom za levoruke), na kraju koraka kugla je na gornjoj granici svog njihanja, nogu počinjemo da savijamo za završni čučanj.
Četvrti korak
Četvrti korak pravimo levom nogom (desnom za levoruke), u niskom klizećem koraku, kada ste sa kuglom dosegli najviši položaj (neka ruka bude istegnuta u laktu), zanjišite je napred, pored vašeg gležnja. U ovoj tački kugla će napustiti vašu ruku i prvo će osloboditi vaš palac, potom još i srednji i domali prst, kuglu bacamo preko crte prestupa, istegnuta ruka završava u gornjem položaju. Na početku četvrtog koraka, dok kuglu spuštate iz najvišega položaja u zamahu, držite ramena paralelno sa linijom prestupa. Leva noga klizi u smeru izbacivanja (desna za levoruke), desna ruka (leva za levoruke) je ravna u laktu.
Bacanje kugle
Klizeći korak levom nogom, koja je u blagom čučnju (desnom za levoruke), ruka koja prati kuglu je istegnuta nagore, karlica je u niskom položaju. Kada ste ispustili kuglu, nastavite sa zamahom vaše ruke do visine očiju. Neka ceo proces izbacivanja kugle bude kratak, opušten i pre svega tečan. Uskladite zamah Vaše ruke s hodom tako da kugla napusti Vašu ruku kada levom nogom dokližete do linije prestupa (za levoruke desna noga). Kuglu ne bacate na stazu, nego je spuštate na prugu preko linije prestupa. Pogled imamo usmeren u ciljnu tačku sve dok je kugla ne 'pregazi'.


Upoznajte se sa nekoliko najvažnijih termina u bowlingu...

APPROACH
- Deo staze po kojoj se krećemo da bi bacili kuglu
ARROW
- Strelice koje se vide na stazi a koje služe da odredimo pravac bacanja kugle
BALDEFLEXIE
- Put kojim kugla dotiče - pogađa pinove (kegle, čunjeve)
BALLFIT
- Način na koji je kugla izbušena
BALLTRACK
- Tačka dodira između staze i kugle. To može da se vidi na kugli kao trag ulja
DOTS
- Tačke obeležene na stazi gde se postavljamo za bacanje kugle a koristimo ih za određivanje svoje startne pozicije i pravca bacanja kugle
FRAME
- Deseti deo jedne igre
GAME
- Jedna igra (igra se sastoji od 10 frame-ova)
HANDICAP
- Ekstra poeni koje igrač dobija u odnosu na bazu svog proseka ukupno osvojenih poena u jednoj sezoni kada učestvuje na takmičenjima sa hendikepom
HEADPIN
- Prvi pin (kegla, čunj) u postavljenoj formaciji
KEYPIN
- Kegla u 'spare' kombinaciji koju morate da pogodite kuglom da bi ostvarili 'spare'
LIFT
- Potez - akcija koja se radi prstima po kugli nakon što se izvadi palac iz kugle
PIN
- Kegla
PINDECK
- Deo staze na kom stoje kegle
PINDEFLEXIE
- Put kojim odlaze kegle (pinovi) pogodjene kuglom
POCKET
- Mesto na 'headpin'-u koje mora biti pogođeno da bi se ostvario 'strike'
POCKETBALL
- BowlingKugla koja je pogodila 'headpin' u 'pocket'-u
POCKETSTRIKE
- 'Strike' u kome je kugla pogodila 'headpin' u 'pocket'-u
RELEASE
- Trenutak kada se ispušta kugla
SCRATCH
- Poeni ostvareni iz bacanja i ukupno srušenih pinova bez dodavanja hendikepa
SPARE
- Srušeno svih deset pinova posle dva bacanja (dva worp-a)
SPLIT
- Kada posle prvog bacanja (worp-a) u jednom delu (frame) igre (game), jedan broj pinova ostane na svojim mestima, gde je između dve ili više preostalih pinova jedan ili više pinova srušen, ili gde je ispred dva ili više preostalih pinova jedan ili više pinova srušeno
STRIKE
- Srušeno svih 10 pinova u prvom bacanju (prvi worp) u jednom delu (frame) igre (game)
STRIKELINE
- Putanja prema pinovima gde je kugla bačena preko prestupne linije na određenu dasku staze koja ide preko jedne od strelica (arrow) i prati dalje put prema 'headpin'-u i pogadja ga, odnosno ulazi u pocket zonu
WORP
- Jedno bacanje kugle